sypany-ribezlovo-tvarohovy-kolac-recept-emamamamu

Od 9. mes.: Rýchly mačkaný tvarohovo-ríbezľový koláčik

Rýchly a navyše úžasný koláč aj pre detičky od 9 mesiacov veku. Tvaroh dodá cenné bielkoviny a ríbezle ako zdroj vitamínu C, ale aj vitamínov skupiny B, flavónov, draslíka, mangánu, horčíka a železa. Preto sú prospešné pri tvorbe krviniek ( výborné napr. pri chudokrvnosti). Zlepšujú aj činnosť srdca, ciev či činnosť mozgu.

Uvidíš ako rýchlo zmizne z taniera 😉 .

Potrebuješ (do 1 okrúhlej formy na koláč s priemerom 28 cm):

Cesto a posýpka:

  • 300 g polohrubá múka (kľudne môžeš časť nahradiť aj krupicou)
  • 150 g masla/ghee masla (klasická kocka, pridať môžeš aj lyžicu kokosového oleja)
  • 90 g kryštálový trstinový cukor
  • 1/2 PDP
  • 1/2 bal. Zlatý klas
  • 2 PL holandského kakaa

Plnka:

  • 500 g tvaroh (jemný hrudkový)
  • 1 vajíčko
  • 2 pl práškový trstinový cukor (príp. môžeš použiť aj kryštálový)
  • 1 vanilkový cukor/ resp. 1 struk vanilky
  • malá miska ríbezlí

Olej na vymastenie formy.

Cesto urobíš rýchlo – roztop si maslo, ktoré zmiešaš s polohrubou múkou, kryštálovým cukrom, práškom do pečiva. Vymačkáš ho rukami, kým sa nezačne zlepovať do hrudiek. Rozdelíš ho na 2 časti. Do jednej z nich dáš holandské kakao – táto časť bude korpus. Vymastíš si okrúhlu formu na koláč olejom a do nej vysypeš hnedú zmes na korpus, ktorú rovnomerne poukladáš a zatlačíš rukami na dne formy.

Medzitým si zapni trúbu na 180°C vrchný aj spodný ohrev.

Následne pripravíš tvarohovú plnku – zmiešaš v miske tvaroh, vajce, cukor, Zlatý klas a vanilku. Vyleješ plnku na korpus vo forme na pečenie. Rovnomerne rozotrieš. Navrch plnky rovnomerne vysypeš umyté odstopkované ríbezle. Trošku ich pritlač, nech sa kúsok ponoria do plnky.

Ríbezle posypeš druhou časťou korpusu (bielou).

Koláč peč na 180°C po dobu 45 – 60 minút. Kraje koláča sa musia ľahko oddeľovať od formy.

Ak si nie si istá,  či už tvoje bábätko môže zjesť konkrétnu surovinu, pozri do tabuľky zavádzania prvých potravín, kde si to môžeš overiť.

Pokrm z viacerých surovín a s obsahom lepku podávaj, ak si už alergickú reakciu na tieto suroviny vopred u dieťaťa vylúčil/-la tzv. jednodruhovým podávaním daných surovín.

Viac receptov pre detičky TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.