Úžasne ľahká a lahodná torta na každú oslavu detí. Zamiluješ si ju aj ty. Pozostáva iba z ovocia, krému a palaciniek. Ešte váhaš, či ju spravíš? Neváhaj, šup do toho!
Nikdy som nemala rada klasické krémové torty, avšak táto je úžasnou náhradou za ne! Palacinkovú by sme totiž mohli s Emou jesť stále. Odkedy sme ju ochutnali s malinami, nemôžeme sa jej dojesť. Robili sme aj jej obmenu s jahodami. Úžasná bola rovnako!
Na tortu potrebuješ cca. 11 palaciniek. Je vhodná pre bábätká, ktoré už majú zavedené celé vajíčka.
Potrebuješ na palacinky:
- 500 ml plnotučného mlieka
- 230 g hladkej múky (napr. špaldová)
- 3 ks vajíčok
- 10g sódy bikarbóny
- 50 g masla
- soľ
- ak chceš osladiť, použi radšej javorový sirup či inú zdravšiu náhradu klasického bieleho cukru
- 30 g kakaa (niektorí pridávajú pre staršie deti; pre mladšie ako 2-3 roky nemusíš dávať)
Potrebuješ na plnku:
- 1-2 balenia (250 – 500 g) mascarpone
- 250 ml smotany na šľahanie
- 150 g cukru (pre menšie deti ako 2 roky radšej použi zdravšie náhrady – banán, javorový sirup, nesladenú výživu a pod.)
- ovocie (do hmoty a ako ozdobu) – môžeš použiť iba jeden druh (obľúbené sú maliny alebo jahody) alebo môžeš skombinovať viac druhov ovocia
Maslo roztopíme a necháme vychladnúť. Zmiešame všetky suché suroviny dokopy. Zmiešame aj všetky tekuté suroviny dokopy (okrem roztopeného masla) – vajcia v mlieku dobre rozmiešaj! Do suchej zmesy pomaly prilievaj roztopené maslo. Následne do zmesy za stáleho miešania prilievaj aj tekutú zmes. Vypracuj stredne tekuté cesto a urob z neho cca 11 palaciniek.
Vyšľahaj si šľahačku. Ak chceš krémovejšiu tortu, použi 2x 250 g mascarpone, ak menej krémovú, použi iba 1 balenie. Mascarpone zmiešaj s cukrom alebo s inou náhradou cukru.
Palacinky ukladaj na seba tak, že každú vždy potrieš krémom. Na každú vrstvu krému môžeš poukladať aj na tenučko nakrájané ovocie (napr. na 1 mm hrubé plátky jahôd, maliny a pod.). Vždy stačí na vrstvu použiť zopár kúskov náhodne rozmiestneného ovocia. Krémom potri aj poslednú vrchnú palacinku a boky torty.
Tortu môžeš ľubovoľne dozdobiť ovocím, zostatkom krému, príp. inými dobrotami pre deti (podľa veku).
Tortu vlož do chladničky a nechaj min. 2 hodiny vychladnúť.
Čítaj viac receptov TU.
PS: Ďakujem za zdieľanie, oceníš tým moju snahu a čas. Tiež pomôžeš šíriť užitočné informácie iným rodičom.
Pokrm z viacerých surovín a s obsahom lepku podávaj, ak si už alergickú reakciu na tieto suroviny vopred u dieťaťa vylúčil/-la tzv. jednodruhovým podávaním daných surovín.