Koreňová zeleninka, najmä tá z vlastnej záhradky, je to najlepšie, čo môžme dieťatku dať. Tak prečo nevyužiť vlastné BIO zdroje a neurobiť z nich absolútne zdravú domácu vegetu? Navyše je jej príprava a výroba tak strašne jednoduchá! Šup do toho…
Potrebujeme:
- 1 kg mrkvy
- 1/2 kg petržlenu
- 1/2 kg koreňového zeleru
- 1/2 kg pašternáka
- 4 ks stredne veľkej cibule
- 1 ks stredne veľkého póru
- vňate: petržlenová, zelerová, ligurček (= tzv. vegeta)
- niekto zvykne pridať i vysušený cesnak (1 hlavička), trošku sušeného kelu, ja som dala aj sušený kaleráb
Všetku zeleninu a vňať si postrúhame/nakrájame nadrobno. Ja uprednostňujem elektrický struhák, ktorý ušetrí veľa času. Postrúhaj každú oddelene. Rovnako každú zeleninu osobitne rozprestri na papier na pečenie alebo alobal uložený na plechu. Ten vlož do trúby, ktorú zapneš na 50 st. C. s pootvorenými dvierkami na 1 cm. Každá postrúhaná zelenina či vňať obsahuje rôzne množstvo vody, preto ich dĺžka sušenia je rôzna. Kludne daj do trúby aj viac plechov (ja som mala aj 3 naraz). Pravidelne kontroluj stav usušenia, zakaždým zeleninku aj premiešaj.
Ak robíš vegetu počas leta, kludne môžeš sušiť aj vonku.
Sušenie môže trvať aj pol dňa.
Na konci, po usušení všetkých ingrediencií, ich spolu zmiešaj. Dostaneš takúto krásnu vegetu. Keďže ju chceš použiť aj pre bábätko, nesoľ ju. Šup s ňou do pohára, ktorý je dobre utesnený po uzavretí. Vegeta ti vydrží aj rok.
Pozor: vegetu nesolíme, nekoreníme, necukríme v prípade, že ide o dieťa mladšie ako 1 rok!
Pokrm z viacerých surovín a s obsahom lepku podávaj, ak si už alergickú reakciu na tieto suroviny vopred u dieťaťa vylúčil/-la tzv. jednodruhovým podávaním daných surovín.
Jeden komentár