Špenátovo-zemiakový príkrm pre deti

Od 10. mes.: Špenátový krupicový prívarok so zemiakmi

Do jedálnička batoliat treba postupne zavádzať i listovú zeleninu. Špenát je výborným zdrojom sacharidov,  bielkovín, ale aj vlákniny, vápnika či širokého spektra vitamínov a minerálov. Predstavuje zdroj železa, ktoré dieťa veľmi potrebuje pre svoj vývin a primárne ho získava z mäsa.

Pričom v špenáte je ho viac ako v mäse. Navyše, energia sa zo špenátu v tele uvoľňuje postupne, takže zaháňa pocit hladu a dieťatko by malo vydržať dlhšie sýte.

Potrebujeme:

  • jeden stredný zemiak (klasický konzumný alebo sladký)
  • 100 ml vody (prevarená alebo dojčenská)
  • 2 PL mrazeného špenátu (alternatívne ekvivalentné množštvo čerstvého špenátu)
  • 2 ČL krupice (kukuričná/ryžová a pod., podľa výberu)
  • 2 ČL mliečnej náhrady alebo obdobnej suroviny (okrem kravského mlieka)

Vodu s krupicou zmiešame, aby vznikla hustejšia kaša.  Rozriedime ju mliečnou náhradou/materským mliečkom. V hrnci si uvaríme zemiak. Ak používate mrazený špenát, miešaním v ďalšom hrnci ho postupne roztopíme.  2 polievkové lyžice roztopeného a zohriateho špenátu vmiešame do kaše.  Zmes spolu s rozpučeným zemiakom servírujeme na tanier a podávame.

PS: Rozpučený zemiak môžeš taktiež rozriediť umelou mliečnou náhradou alebo materským mliečkom  a urobiť tak zemiakovú kašu.

                                                                                               Čítaj viac receptov TU.

PS: Ďakujem za zdieľanie, oceníš tým moju snahu a čas. Tiež pomôžeš šíriť užitočné informácie iným rodičom.

 

Pozor: jedlo nesolíme, nekoreníme, necukríme!

Pokrm z viacerých surovín a s obsahom lepku podávaj, ak si už alergickú reakciu na tieto suroviny vopred u dieťaťa vylúčil/-la tzv. jednodruhovým podávaním daných surovín.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.