Do jedálnička batoliat treba postupne zavádzať i listovú zeleninu. Špenát je výborným zdrojom sacharidov, bielkovín, ale aj vlákniny, vápnika či širokého spektra vitamínov a minerálov. Predstavuje zdroj železa, ktoré dieťa veľmi potrebuje pre svoj vývin a primárne ho získava z mäsa.
Pričom v špenáte je ho viac ako v mäse. Navyše, energia sa zo špenátu v tele uvoľňuje postupne, takže zaháňa pocit hladu a dieťatko by malo vydržať dlhšie sýte.
Potrebujeme:
- jeden stredný zemiak (klasický konzumný alebo sladký)
- 100 ml vody (prevarená alebo dojčenská)
- 2 PL mrazeného špenátu (alternatívne ekvivalentné množštvo čerstvého špenátu)
- 2 ČL krupice (kukuričná/ryžová a pod., podľa výberu)
- 2 ČL mliečnej náhrady alebo obdobnej suroviny (okrem kravského mlieka)
Vodu s krupicou zmiešame, aby vznikla hustejšia kaša. Rozriedime ju mliečnou náhradou/materským mliečkom. V hrnci si uvaríme zemiak. Ak používate mrazený špenát, miešaním v ďalšom hrnci ho postupne roztopíme. 2 polievkové lyžice roztopeného a zohriateho špenátu vmiešame do kaše. Zmes spolu s rozpučeným zemiakom servírujeme na tanier a podávame.
PS: Rozpučený zemiak môžeš taktiež rozriediť umelou mliečnou náhradou alebo materským mliečkom a urobiť tak zemiakovú kašu.
Čítaj viac receptov TU.
PS: Ďakujem za zdieľanie, oceníš tým moju snahu a čas. Tiež pomôžeš šíriť užitočné informácie iným rodičom.
Pozor: jedlo nesolíme, nekoreníme, necukríme!
Pokrm z viacerých surovín a s obsahom lepku podávaj, ak si už alergickú reakciu na tieto suroviny vopred u dieťaťa vylúčil/-la tzv. jednodruhovým podávaním daných surovín.