Keď som chcela dať mojej polročne dcére bezvaječné a bezlepkové piškóty, žiadne som v obchodoch nenašla. Musela som sa teda vynájsť a cesto si vyskladať sama. Nech sa páči, želám príjemné pečenie pre ratolesti 😉 .
Potrebujeme:
- 50 g kaše (buď zakúpiš hotovú alebo zvolíš napr. krupicu s pridaním trochy umelej mliečnej náhrady), časť kaše môžeš nahradiť aj jablkovým pyré
- 100 ml vody
- 1 PL psyllia (nahrádza vajíčko) – kúpiš v lekárni
- 1 PL rastlinného tuku na pečenie
- kypriaci prášok do pečiva
- vanilkový extrakt alebo výluh z lusku vanilky
Najskôr zmiešame psyllium s vodou, necháme naboptnať (psyllium sa napije vody a zhustne). K nemu potom primiešame ostatné ingrediencie (ak máte staršie dieťa, môžete cesto ochutiť napr. vanilkou). Cesto by malo mať stredne hustú konzistenciu.
Po chvíli môžme začať tvarovať piškóty – buď urobíte okrúhle alebo podlhovasté, ktoré sa dobre malým deťom držia v ruke. Ja som robila podlhovasté tak, že som si roh pevného sáčku odstrihla, sáčok naplnila cestom. Cesto následne vytlačila cez otvor v sáčku na papier na pečenie na plechu. Kľudne rob väčšie piškótky. Piekla som na 160 °C cca. 20 minút. Tvrdšie ostanú po pár dňoch.
Pozor: jedlo nesolíme, nekoreníme, necukríme v prípade, že ide o dieťa mladšie ako 1 rok!
Pokrm z viacerých surovín a s obsahom lepku podávaj, ak si už alergickú reakciu na tieto suroviny vopred u dieťaťa vylúčil/-la tzv. jednodruhovým podávaním daných surovín.
Čítať viac článkov z kategórie TU.