Úžasný ľahko stráviteľný a chutný slaný koláčik na spôsob francúzskeho koláča s názvom ,,kiš“ (quiche). Použitím domácich surovín ako sú rajčiaky, cuketa a kôpor bude vyšperkovaný do dokonalosti. Moja Ema mu nevie odolať (najmä rajčiakom a kôpru!). Pripravíš ho za 15 min. Potom už iba pečieš. Receptík som ti spísala nižšie.
POZOR: Vždy použi iba suroviny, ktoré už má bábätko zavedené (teda nemá na ne alergiu a problém stráviť ich). Ak si si neni istá, pozri do tabuľky zavádzania potravín bábätkám.
Potrebuješ na 1 plech:
- 1 kyslá smotana (250 g)
- 1 menšia cuketa
- 2 veľké rajčiaky
- za hrsť kôpru
- 1 lístkové cesto
- soľ a čierne korenie
- prípadne syr na posypanie a dochutenie
Rozvaľkaj si lístkové cesto (1-2 mm hrúbka). Ulož ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Vlož plech s cestom do vopred vyhriatej trúby (peč 10 min. na 160 °C). Cesto sa trošku upečie. Na cesto rozlej a rovnomerne rozotri kyslú smotanu. Na ňu poukladaj umyté a na 1-2 mm hrubé kolieska nakrájané rajčiaky a cuketu. Na ne rovnomerne rozmiestni pokrájaný kôpor. Na záver všetko trošku posoľ a okoreň. Peč v trúbe cca po dobu 20-25 minút na 170°C. Pravideľne pozeraj, či je cesto prepečené.
Na kiš si môžeš nastrúhať aj syr (mozarella/ parmezán/ príp. iný podľa chuti a toho, aký syr už má tvoje dieťatko zavedený).
Dobrú chuť! 🙂
Čítaj viac výborných receptov vhodných detičkám TU.
Pokrm z viacerých surovín a s obsahom lepku podávaj, ak si už alergickú reakciu na tieto suroviny vopred u dieťaťa vylúčil/-la tzv. jednodruhovým podávaním daných surovín.